Preaload Image
Back

Dan planete Zemlje – 22. april

Godine 1972., u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, održana je prva Međunarodna konferencija o čovekovoj životnoj sredini. Završnim dokumentom, Stokholmskom deklaracijom, definisani su principi za očuvanje i unapređenje životne sredine. Ovaj događaj će i sa pravne strane biti prekretnica razvoja regulative koja do tada nije postojala, ali i zbog formiranja vrlo značajnog – Programa UN za životnu sredinu (UNEP).

Najviše zasluga za ustanovljavanje ovog datuma idu nekadašnjem senatoru iz SAD-a i ekološkom aktivisti, Gejlordu Nelsonu.

Dan planete Zemlje se tradicionalno obeležava i na Odseku za tehnološko umetničke studije organizovanjem raznih aktivnosti. Ove godine je obeležen sadnjom mladih sadnica breze koje će dalje ulepšati prostor dvorišta i biti primer očuvanja životne sredine.

Ova akcija ima za cilj skretanje pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanje negativnih posledica po životnu sredinu. Stvaranjem bolje životne sredine, stvaramo kvalitetnije uslove za budućnost i zdraviji život svih nas.